Diéta pri antikoagulačnej liečbe

Napísala MUDr. Lenka Liptáková, dňa 22.12.2018, v kategórii:

Diéta pri antikoagulačnej liečbe je založená na predpoklade, že dochádza k vyváženému príjmu liekov proti zrážaniu krvi a potravín, ktoré neobsahujú príliš prozrážavých faktorov. Hlavným prvkom diéty pri antikoagulačnej liečbe je potom stály prísun vitamínu K bez výrazných výkyvov.

Diéta pri perorálnej antikoagulačnej liečbe
Perorálne antikoagulanciá sú stále častejšie používanou skupinou liekov a pre dlhodobé podávanie je u nás takmer výhradne používaný Warfarín. Účelom podávania týchto liekov je zníženie zrážanlivosti krvi. Antidotom (látkou rušiacou účinok) je vitamín K, ktorý má účinky koagulačné. Je potrebné upraviť stravu tak, aby bol zaistený stabilný príjem tohto vitamínu, ale aby sa zabránilo nadmernému a najmä nárazovému príjmu vitamínu K v strave.

(koagulácia – / krvné / zrážanie; koagulačný – týkajúci sa zrážanlivosti; antikoagulačný – pôsobiaci proti zrážanlivosti)

Diéta pri perorálnej antikoagulačnej liečbe a vitamín K
Vitamín K patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. V ľudskom tele sú len minimálne zásoby tohto vitamínu a aby sa vylúčilo kolísanie jeho hladiny pri rôznom príjme zo stravy, dochádza v tele k jeho recyklácii (obnovovanie). Vitamín K je nevyhnutný pre tvorbu tkanivových bielkovín, zúčastňuje sa tvorby kostnej hmoty a v čreve premeny glukózy (krvného cukru) na glykogén (zásobný škrob). Je odolný voči tepelnému spracovaniu a skladovaniu, k stratám dochádza v prípade že je potravina vystavená dennému svetlu. Jeho množstvo v jednotlivých potravinách kolíše podľa ročného obdobia a napríklad obsah vitamínu K v mäse je ovplyvnený kŕmením zvierat. Vitamín K je obsiahnutý predovšetkým v potrave rastlinného pôvodu a to v listovej zelenine. Ďalej ho získavame aj z potravín živočíšnych, to znamená z mäsa a vnútorností (hlavne pečene a srdca) jatočného dobytka, hydiny a rybacej pečene. Je obsiahnutý napríklad aj vo vaječnom žĺtku.

Vitamín K a jednotlivé potraviny
Odporúčaná denná dávka vitamínu K pri liečbe perorálnymi antikoagulanciami je maximálne 250 mikrogramov. Potravina, ktorá v 100 g jedlého podielu obsahuje viac ako 100 μg vitamínu K, nie je pre túto diétu vhodná, alebo sa musia konzumovať v minimálnom množstve. Najbohatším zdrojom vitamínu K je zelená listová zelenina. Je to predovšetkým kapusta a to ako biela tak červená, hlávková aj kyslá. Ďalej kel-opäť všetky formy-, špenát, brokolica, karfiol, kapusta čínska i pekingská, červená repa a zelené korenie (pažítka, petržlen, kôpor, vňate), pór. Ďalej je to všetka kvasená zelenina – kvasný proces mnohonásobne zvyšuje obsah vitamínu K. Vitamín K nájdeme aj v mäse, vo vnútornostiach, olivovom a sójovom oleji, v cíceri a sóji. Medzi zdroje vitamínu K patria aj bylinky (najmä žihľava), zelený čaj a voľne predajné doplnky výživy s rastlinnými výťažkami (s Gingo bilobou, so zeleným čajom a ďalšie) a vitamínové suplementy. Naproti tomu koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), zemiaky, paradajky, uhorky, papriky, reďkovky, huby, pečivo, ryža, cestoviny, mlieko a mliečne výrobky majú obsah vitamínu K nízky. Bezproblémové je aj ovocie, vyšší obsah tohto vitamínu má kivi a avokádo. Naklíčená pšenica a ďalšie naklíčené obilniny a strukoviny majú naopak obsah vitamínu K vysoký (pšenica: 100 g/17μg vitamínu K, pšenica naklíčená 100 g/350μg vitamínu K).

Diéta pri perorálnej antikoagulačnej liečbe a alkohol
Bezpečná dávka alkoholu znamená 20-30 g alkoholu, to je 0,5 l piva 10-12 stupňového, alebo 2 dcl vína (10-14% alkoholu) alebo 0,5 dcl destilátu (40-50% alkoholu) za deň.

Diéta pri perorálnej antikoagulačnej liečbe a obecné princípy
Diéta odporúčaná pri užívaní perorálnych antikoagulancií je založená na stabilnom prísune vitamínu K potravou a jej dodržiavanie by malo zabrániť výkyvom v príjme tohto vitamínu. Správne vytvorená diéta by mala vychádzať zo zásad zdravej výživy a mala by rešpektovať prípadné ďalšie diétne odporúčania, ktoré pacient dodržiava a vychádzať z jeho stravovacích zvyklostí. Väčšinu potravín s vysokým obsahom vitamínu K je možné zameniť za potraviny s nižším obsahom tohto vitamínu. Nevhodné je znížiť konzumáciu zeleniny a ovocia a tým aj príjem vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Rovnako nevhodná je výmena bieleho mäsa (kuracie, morčacie) za mäso bravčové, ktoré má vyšší obsah nasýtených tukov a cholesterolu. Niekedy je pre pacienta ťažké skĺbiť pravidlá dodržiavaných diétnych opatrení (diéta diabetická, bezlepková, nízkocholesterolová …) s princípmi diéty pri perorálnej antikoagulačnej liečbe. V tomto prípade je najjednoduchšia cesta obrátiť sa na odborníka vo výžive a tým je nutričný terapeut / ka.

ZDROJ: https://sk.medixa.org/strava/dieta-pri-antikoagulacnej-liecbe