Diéta pri dne

Napísala MUDr. Lenka Liptáková, dňa 26.12.2018, v kategórii:

Pri dne dochádza k ukladaniu kryštálov kyseliny močovej do kĺbov. Dôležitou súčasťou liečby dny je diéta, ktorej podstatou je vylúčenie potravín, ktorých metabolizmus vedie práve k zvýšeniu koncentrácie kyseliny močovej v krvi. Diéta pri dne kladie veľký dôraz na vylúčenie potravín bohatých na bielkoviny …

Diéta pri dne
Hyperurikémia znamená zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi a nemusí vždy znamenať dnu. Hyperurikemický syndróm sa prejavuje zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi a kĺbovými problémami. Býva pomerne často kombinovaný s inými ochoreniami, napríklad s obezitou, vysokou hladinou krvného cholesterolu a podobne. Dna je vlečúce sa zápalové ochorenie podmienené nahromadením kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch, šľachách alebo v ich okolí, prípadne v iných orgánoch (obličky). Najčastejšie sú poškodené kĺby nohy.Tofy sú usadeniny kyseliny močovej v podkožných uzlíkoch. Kyselina močová je konečným metabolickým produktom rady dusíkatých látok obsahujúcich tzv. puríny. Tie sú súčasťou bunkového jadra každej bunky rastlinnej či živočíšnej. Z potravín obsahujúcich veľký počet bunkových jadier (napríklad kaviár, vnútornosti, droždie) vzniká pri metabolickom spracovaní väčšie množstvo kyseliny močovej, teda aj purínov.

Dna a jej príčiny
Môže to byť nevhodná výživa s nadbytkom látok z ktorých vznikajú puríny, častá a nadmerná konzumácia alkoholu, nestriedmosť v jedle až prejedanie, dlhodobo nedostatočný príjem tekutín, užívanie niektorých liekov. Liečebným opatrením je podávanie preparátov ktoré zvyšujú vylučovanie purínov či preparátov, ktoré bránia tvorbe purínov. Režimové opatrenia znamenajú úpravu stravy, zabrániť prechladnutiu a nadmernej námahe až vyčerpaniu.

Dna a strava
Zárukou optimálnej hladiny kyseliny močovej v krvi je striedma strava s primeranou energetickou hodnotou a harmonicky zladenými dávkami všetkých živín. Nezaraďujeme potraviny s vysokým obsahom purínov. Zdroje purínov je však potrebné hodnotiť v celkovom kontexte – napríklad strukoviny obsahujú vedľa purínov i značné množstvo vlákniny a tá znižuje využiteľnosť bielkovín z tohto zdroja. Obsah purínov v strukovinách je porovnateľný s obsahom purínov v mäse, ale skutočný príjem purínov pre organizmus je nižší ako u mäsa. Obsah purínových látok vo zverine je mierne nižší ako u mäsa jatočných zvierat, obvyklá úprava (nakladanie mäsa do octu, vína, zeleniny, korenia a tučné omáčky) je však nevhodná.

Dna a diéta
Základom diéty je strava vyvážená, zodpovedajúca požiadavkám racionálneho stravovania, bez častých výkyvov v príjme potravy (hladovanie, prejedanie), s dostatočným podielom zeleniny (500 g) a ovocia (100g). Príjem energie by mal zodpovedať jej výdaju, v prípade nadváhy či obezity je vhodné príjem energie ľahko znížiť. Znižovanie hmotnosti má byť pozvoľné a je prospešné zároveň zvýšiť telesnú aktivitu. Hladovanie tiež nie je vhodné, pretože negatívne ovplyvňuje metabolizmus kyseliny močovej. Veľmi dôležité je dodržiavanie pitného režimu. To znamená príjem tekutín v dostatočnom množstve rozložený do celého dňa (nie nárazovo). Optimálne množstvo tekutín sú 3 l / denne. V období zhoršenia ťažkostí alebo predpokladaného zhoršenia ťažkostí (po námahe, prechladnutí) treba stravovací režim sprísniť, vyhnúť sa koreneným a pikantným jedlám, znížiť príjem mäsa a zvýšiť príjem zeleniny. Nie je možné určiť primeraný alebo naopak nevhodný denný príjem purínových látok.

Dna a úprava jedálnička
Konkrétnu úpravu jedálnička je treba konzultovať s odborníkom na výživu – nutričným terapeutom /-kou pretože je nutné zvážiť aktuálny zdravotný stav, laboratórne nálezy, užívané lieky, pohybovú aktivitu a ďalšie choroby (často DM druhého typu, vysoký krvný tlak, vysoká hladina krvného cholesterolu …). V diéte sa obmedzujú najvýznamnejšie zdroje purínových látok. Sú to vnútornosti, droždie, kaviár, z rýb slanečkovia a sardinky. Je potrebné upozorniť na riziko konzumácie potravín s vysokým obsahom purínových látok súčasne s alkoholom (zabíjačky, svadby, rauty) a všeobecne na častú a neprimeranú konzumáciu alkoholu. Ďalej je potrebné obmedziť v potrave dráždivé látky. Nevhodné sú mäsá nakladané, mäsá v rôznych korenených zmesiach pripravené na grilovanie, údeniny, zrejúce syry (Niva, olomoucké syrečky), huspenina, ostré korenie typu chilli, curry, sójová omáčka, ďalej čokoláda, silné kakao a pikantné tučné šaláty (rybací, vlašský, feferonový).

V prípade, že dôjde k zhoršeniu ťažkostí, je nutné stravu odľahčiť a dôsledne dodržiavať pitný režim. 1-2x týždenne je možné zaradiť odľahčovací zeleninovo-ovocný deň (1-1,3 kg zeleniny a ovocia surového alebo tepelne upraveného bez použitia tuku a múky). Podporí redukciu hmotnosti.

Príklad jedálneho lístka v akútnom období:
Raňajky: Chlieb, Perla Tip, syr Eidam 30%
Obed: Polievka zeleninová s cestovinou
Dusená karotka, zemiaky, jablkový kompót
Olovrant: Puding s ovocím
Večera: Zeleninové rizoto hlávkový šalát

Príklad jedálneho lístka pri stabilizácii ochorenia: (pre názornosť len rozšírenie k vyššie uvedenému základu)
Obed: Varené hovädzie, dusená karotka, zemiaky
Večera: Rizoto s bravčovým mäsom, hlávkový šalát

ZDROJ:
https://sk.medixa.org/strava/dieta-pri-dne