Diéta pri osteoporóze

Napísala MUDr. Lenka Liptáková, dňa 27.12.2018, v kategórii:

Osteoporóza je choroba, pri ktorej dochádza k tzv. rednutiu kostí. Kosti sa pri osteoporóze viac lámu, a osteoporóza tak komplikuje pacientom život. Diéta pri osteoporóze je zameraná na dostatočný príjem bielkovín, vápnika, fosforu, a vitamínu D.

Diéta pri osteoporóze
Osteoporóza je časté ochorenie charakterizované úbytkom kostnej hmoty a jeho dôsledkom je zvýšené riziko zlomenín. Osteoporóze sa hovorí ,,tichý zlodej kostí "alebo ,,tichá epidémia". Úbytok kostí nebolí a často pokračuje bez príznakov niekoľko rokov a v tom spočíva záludnosť tejto choroby. Osteoporóza postihuje obe pohlavia, ale ženy častejšie a v nižšom veku. Uplatňujú sa tu faktory dedičnosti, fyzickej aktivity, užívanie niektorých liekov, niektoré ochorenia a v neposlednom rade výživa. Často sa stáva, že až po prvej zlomenine si uvedomíme, ako málo dbáme na prevenciu tohto ochorenia, aká je naša fyzická aktivita a aké sú naše stravovacie zvyklosti.

V liečbe i prevencii osteoporózy je nevyhnutný dostatočný príjem stavebných prvkov kosti. Je to predovšetkým vápnik, vitamín D a dôležité sú aj bielkoviny a tiež ďalšie minerálne látky, napríklad fosfor. Na prevenciu osteoporózy (rednutie kostí) je treba myslieť už v detstve a dospievaní, v čase rastu a vývoja kostry. Čo môže urobiť každý z nás, je konzumovať stravu s dostatkom vápnika, fosforu, vitamínu D a kvalitných bielkovín, primeranú fyzickú aktivitu, dostatočné zaťažovanie kostí.

Osteoporóza a výživa
Skladba stravy má zaistiť dostatočný príjem bielkovín, minerálnych látok (predovšetkým vápnika a fosforu) a vitamínov (s dôrazom na vitamín D). Strava má byť primeraná, príjem energie v rovnováhe s výdajom. Neodporúča sa fajčenie, pravidelná konzumácia alkoholu a vhodné je obmedziť soľ. Najvhodnejším, najlepšie využiteľným zdrojom vápnika je vápnik viazaný na bielkoviny alebo aminokyseliny, teda vápnik zo zdrojov živočíšnych. V prvom rade je to mlieko a mliečne výrobky (a to predovšetkým kyslomliečne, ktoré sú lepšie stráviteľné), ďalej žĺtok a sardinky v oleji. Vápnik získaný zo zdrojov rastlinných sa vstrebáva zle, a preto je aj horšie využiteľný. Rastliny s vysokým obsahom vápnika sú huby (predovšetkým klobúky hríbov), mak, sezamové semienko a fazuľové struky. Na vitamín D sú bohaté tučné morské ryby (sardinky, slede, lososy), získavame ho i z vajec, mäsa, mlieka a masla. Vitamín D sa ďalej syntetizuje v pokožke vplyvom ultrafialového žiarenia. Potvrdzuje sa tak príslovie ,,Kam nechodí slnko, tam chodí lekár". Príjem touto cestou je ovplyvnený dĺžkou a plochou oslnenia, znečistením vzduchu a zemepisnou šírkou. (Osteoporóza je veľmi častá v arabských štátoch a napríklad u rádových sestier – v oboch prípadoch je väčšina tela zakrytá odevom). Vedľa vápnika a vitamínu D sú bielkoviny základným predpokladom kostného zdravia. Dôraz sa kladie na miernu prevahu bielkovín rastlinných, pretože nadmerný príjem bielkovín živočíšneho pôvodu (mäso) môže spôsobiť mierne okyslenie vnútorného prostredia, a tým zvýšenie odbúravania vápnika z kostí.

Osteoporóza a mliečne výrobky
Denná konzumácia mliečnych výrobkov, predovšetkým tvrdých syrov, častá konzumácia (2x týždenne) tučnejších rýb, predovšetkým morských (tresčia pečeň, sardinky v oleji, makrela) a denný pobyt vonku na vzduchu s odkrytou tvárou a v lete aj pažami a ramenami (10-20 minút) znamená dostatočný príjem vápnika a umožní tvorbu a dostatočný príjem vitamínu D.

Potreba sa zvyšuje pri osteoporóze či osteopénii (zníženie kostnej hustoty pod normu, nespĺňajúce ešte kritériá pre osteoporózu) a konkrétnu potrebu, potravinové doplnky a medikamentóznu liečbu určuje lekár. Situáciu alergie na mliečnu bielkovinu je potrebné väčšinou riešiť medikamentózne a konzumáciou rastlinných zdrojov vápnika (mak, sezamové semeno, slnečnicové semená, zelené fazuľové struky, huby, zelené vňate, kapusta). Vápnikom sa obohacuje sójové mlieko, vápnik je obsiahnutý aj v tofu, v žĺtku a sardinkách-konzumovaných vrátane kostí a v niektorých minerálkach. V prípade neznášanlivosti mliečneho cukru laktózy (laktózová intolerancia) väčšinou pacienti dobre tolerujú mliečne výrobky kyslé (kefír, jogurty) a tvrdé syry (mozzarela, Eidam …).

Vhodné potraviny a pokrmy s vyšším obsahom vápnika
Mlieko sladké aj kyslé, kefír, acidofilné mlieko, cmar; jogurty, mliečne pudingy, tvarohové nátierky a krémy, syry krájané aj mäkké, polievky z mlieka alebo so smotanou – kulajda, zemiaková trená so smotanou, kôprová, hrášková, fazuľová, kapustová; omáčky typu kôprová, chrenová, hubová, syrová; zemiaky s tvarohom, cestoviny sypané alebo zapečené so syrom, s bešamelom a syrom, rezance s makom, s tvarohom, rizoto s hráškom a syrom, fazuľky na smotane, závin s tvarohom sypaný sezamovými semienkami, tvarohové knedle s ovocím, kysnuté knedle posypané makom, polievky obohatené sójovými klíčkami, tofu prírodné i údené, vločkové kaše, zeleninové šaláty s burskými orieškami či sójovými klíčkami.

ZDROJ: https://sk.medixa.org/strava/dieta-pri-osteoporoze