Diéta pri pálení záhy

Napísala MUDr. Lenka Liptáková, dňa 23.12.2018, v kategórii:

Diéta pri pálení záhy je dôležitým opatrením, ktoré nielen uľavuje od problémov, ale tiež bráni rozvoju komplikácií tejto choroby. Diéta pri pálení záhy je založená na príjme potravín, ktoré vo zvýšenej miere neprovokujú produkciu kyseliny chlorovodíkovej, ktorá pri svojom úniku zo žalúdka do pažeráka pálenie záhy spôsobuje.

Diéta pri pálení záhy
Gastroezofageálny reflux (refluxná choroba pažeráka) je stav, pri ktorom dochádza k prenikaniu kyslého žalúdočného obsahu späť do pažeráka, ktorý je tým poškodzovaný a môže v ňom vzniknúť zápal, krvácajúci vred, prípadne nádorové ochorenia. Prejavuje sa grganím, nadúvaním, sťaženým či bolestivým prehĺtaním, návratom kyslej šťavy do úst, pocitom na zvracanie. A predovšetkým nepríjemným pálením za hrudnou kosťou od oblasti žalúdka až do krku -,,pálením záhy" (pyrózou). Je to pomerne častý stav, ktorý je podmienený nedostatočnosťou dolného pažerákového zvierača. Tieto ťažkosti často sprevádzajú tehotenstvo, zväčšujúca sa maternica tlačí na žalúdok. V posledných desaťročiach všeobecne chorých pribúda v súvislosti s nesprávnym životným štýlom. Podávajú sa lieky znižujúce kyslosť žalúdka, lieky podporujúce pohyblivosť tráviaceho ústrojenstva (posun tráveniny zo žalúdka do ďalšej časti tráviaceho ústrojenstva), ťažké stavy je nutné riešiť operačne.

Diéta pri pálení záhy – obecné zásady
Veľkú úľavu prináša úprava diéty a zmena životného štýlu. Pálením záhy často trpia ľudia s nadváhou či obezitou, fajčiari a alkoholici a počet pacientov stúpa v súvislosti s vyšším vekom. Ďalej sú to ľudia, ktorí žijú v stálom pracovnom či inom strese a nevedia sa s ním vyrovnať alebo ho odstrániť. Stres sťahuje žalúdok a tým sa problémy zhoršujú. Ich stravovací režim býva nepravidelný a nesprávny – to väčšinou znamená 1-2x denne objemná porcia jedla často až popoludní alebo večer.

Diéta pri pálení záhy – konkrétne diétne opatrenia
Jesť 5-6x denne malé porcie jedla. V prípade obezity alebo nadváhy znížiť hmotnosť. Posledné jedlo konzumovať najmenej 2 hodiny pred spaním. Po jedle si treba v kľude oddýchnuť, ale nie v ľahu! Z pitného režimu vyradiť perlivé vody, sýtené minerálky, Coca-Colu, Kofolu, zrnkovú kávu, silný čaj, čokoládu, džúsy, alkohol vrátane bieleho aj červeného vína, vína šumivé. Problémy zhoršujú tučné a sladké jedlá, čerstvé teplé pečivo (predovšetkým cestá kysnuté). Nie sú vhodné ani vyprážané a fritované jedlá, jedlá ostro korenené a pikantné, mäso naložené v korenenom náleve, strukoviny, pikantné a plesňové syry, majonéza, tatárska omáčka, naložené ryby … Veľmi často problémy vyvoláva cesnak, cibuľa, citrusové ovocie, kivi, drobné ovocie ako sú ríbezle, černice, jahody a brusnice. Problematické sú aj papriky, predovšetkým pálivé, rôzne naložená zelenina, ostré korenia.

Diéta pri pálení záhy – čo jesť?
Odporúča sa jesť pomaly, pokrmy dobre rozhrýzť, nehltať, zapíjať vhodnými tekutinami.
Po jedle si oddýchnuť, ale nie v ľahu. Zaraďovať potraviny s nižším glykemickým indexom (glykemický index udáva ako, rýchlo a do akej výšky zdvihne konkrétna sacharidová potravina hladinu krvného cukru – glukózy). Podávame kvalitné chudé mäso a údeniny, ryby vo vhodnej tepelnej úprave, ovocie čerstvé, dobre vyzreté. Zelenina je vhodná, ale kel, kapusta, karfiol vo väčšom množstve nadúvajú. Mliečne výrobky zaraďujeme do jedálnička pravidelne, najlepšie polotučné. Korenie sa dá nahradiť použitím byliniek. Pokrmy sa pripravujú vždy čerstvé, používajú sa kvalitné tuky a dbáme na to, aby neboli prepálené. Energetická hodnota stravy má byť v súlade s fyzickou aktivitou, v prípade nadváhy mierne redukčná. Pitný režim znamená predovšetkým pramenitú vodu. Ďalej neperlivé stolové vody, minerálky s nízkym obsahom CO ² (nechať odstáť a lyžičkou premiešať), slabý čaj, čaje ovocné a bylinné, (napríklad z rimbaby obyčajnej), silno riedené džúsy (nie z citrusov). Dobrou rýchlou pomocou, ako zmierniť či odstrániť pálenie záhy, je zjesť plátok šunky, syra alebo mliečny výrobok (bielkovina).

Diéta pri pálení záhy – zásady na zapamätanie
Ležať a spať s podloženou hornou polovicou tela. Pálenie záhy môže vyvolať činnosť v predklone, zdvíhanie ťažkých bremien. Nie je dobré nosiť tesné odevy a sťahujúce opasky. Diétne opatrenia nie sú tak zásadné, aby ich plnenie znemožnilo zostaviť jedálniček energeticky a biologicky plnohodnotný a ani súčasné dodržiavanie inej diéty (diabetická, bezlepková, nízkocholesterolová, šetriaca a ďalšie) by nemalo byť problémom. Ak je pacient bezradný, je dobré obrátiť sa na odborníka na výživu – nutričnú terapeutku, prípadne na praktického lekára alebo gastroenterológa.

Jedálniček pre pacienta s refluxnou chorobou pažeráka
1.deň.
Raňajky: obilninová káva, rožky, maslo (alebo rastlinný margarín), tvarohový krém
Olovrant: Banán
Obed: Polievka zeleninová s ovsenými vločkami
Pečené kura, dusená ryža, mrkvový šalát s jablkami
Olovrant: Piškótová roláda s džemom, bylinkový čaj
Večera: Rybie filé v alobale, zemiaky, kompót

2. deň.
Raňajky: Ovocný čaj, starší chlieb, morčacia šunka
Olovrant: ovocný jogurt
Obed: Polievka zemiaková
Bravčová kotleta na šalvii, cestoviny, hlávkový šalát s citrónom
Olovrant: Opečený toast (nasucho), syr Cottage, ovocný čaj
Večera: Ryžový nákyp s ovocím


ZDROJ: https://sk.medixa.org/strava/dieta-pri-paleni-zahy