Diéta pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika

Napísala MUDr. Lenka Liptáková, dňa 20.12.2018, v kategórii:

Diéta pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika chráni žalúdok pred nevhodnou potravou, poprípade pred potravou, ktorá nie je vhodným spôsobom upravená. Nevhodná diéta pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika vedie k prílišnému dráždeniu žalúdka, ktoré má za následok nielen spomalenie liečenia vredov, ale môže viesť aj k vzniku závažných komplikácií.

Diéta pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika

Pod pojmom vredová choroba rozumieme peptický vred žalúdka a dvanástnika (duodena), ktorý je väčšinou spôsobený pôsobením infekcie baktériou Helicobacter pylori v žalúdku.
Sekundárny peptický vred môže vzniknúť napríklad aj v súvislosti so zvýšenou činnosťou prištítnych teliesok, zvýšenou hladinou hormónu gastrínu, ako vedľajší príznak pri liečbe antireumatikami, kortikoidmi a podobne. Ďalším faktorom ovplyvňujúcim vznik vredovej choroby je nepravidelné jedlo, nevhodné potraviny (tie, ktoré zvyšujú tvorbu kyseliny soľnej v žalúdku) konzumované vo väčšom množstve, fajčenie, alkohol, dlhodobý neriešený stres a podobne.

Vredová choroba žalúdka a dvanástnika

Vzťah medzi jedlom a bolesťami žalúdka pozná dobre každý chorý. Bolesť je väčšinou tlaková a vzniká po určitom odstupe po jedle. V prípade žalúdočného vredu je to v čase od 10 minút po 1,5 hodiny po požití jedla (záleží na lokalizácii vredu – čím bližšie vstupu do žalúdka vred je, tým rýchlejšie nastupuje bolesť). Ak sa jedná o vred v oblasti dvanástnika (prvá časť tenkého čreva), bolesť vzniká nalačno a po jedle naopak mizne. Pacienti so žalúdočným vredom často trpia nechutenstvom, boja sa bolesti po jedle a chudnú. Pacienti s vredom v dvanástniku bolesti zaháňajú jedlom a preto niekedy aj priberajú na váhe.

Diéta pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika – čo jesť?

Prísna diéta, ktorá bola predtým základom liečby tejto choroby, je dnes vďaka moderným účinným liekom voľnejšia, výber potravín je širší, strava je pestrejšia. Diéta sa riadi znášanlivosťou pacienta. Nezáleží len na výbere potravín a pokrmov, záleží aj na spôsobe tepelnej úpravy a na konzumovanom množstve. V diéte pre chorých s vredovou chorobou žalúdka a dvanástnika nepodávame potraviny, pochutiny a nápoje, ktoré zvyšujú tvorbu kyseliny soľnej (kofeín, alkohol, jedla príliš tučné a ostré korenie). Strava má byť pravidelná, vhodné je podávať 5 – 6 x denne menšie porcie. Po jedle je dobrý krátky odpočinok, dôležité je dodržiavanie vhodného a dostatočného pitného režimu. Pokrmy pripravujeme z kvalitných potravín a podávame ich čerstvé. Dbáme na to, aby pri tepelnej úprave nedochádzalo k prepáleniu tuku a zbytočným stratám vitamínov. Energetická hodnota stravy má zodpovedať potrebe (rovnováha príjmu a výdaja energie). Dôležitá je biologická hodnota stravy, zaručujúca príjem optimálneho množstva plnohodnotných bielkovín, vhodných tukov, vitamínov a minerálnych látok, vlákniny a tekutín.

Diéta pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika – technologická úprava stravy

Pokrmy pripravujeme varením, dusením aj pečením. Pri pečení dbáme na to, aby nedochádzalo k prepáleniu tuku a pokrm nemal príliš tvrdé kôrky. Výhodné je pripravovať pokrmy v teplovzdušnej rúre, v teflónovom riade, ,,pomalom hrnci", pri pečení a zapekaní používať alobal. Vyprážanie sa neodporúča. Polievky pripravujeme bez ostrého korenia a väčšieho množstva cesnaku alebo cibule (len vyvariť a odstrániť). Problematické sú polievky z väčšieho množstva kelu, kapusty a ďalších nadúvavých druhov zeleniny a zo strukovín. Nevhodné sú polievky jaternicové, ovarové, ostrá gulášová, či držková. Mäsá vyberáme kvalitné, netučné. Mäso nenakladáme a nepodávame mäso husacie, kačacie, bravčový bôčik, zabíjačkové pochúťky. Nezabúdame na ryby sladkovodné i morské vo vhodnej úprave.

Údeniny – do úvahy pripadajú len kvalitné netučné druhy v menšom množstve (šunka, debrecínska pečienka, šunková saláma, jemné párky …)
Tuky – na mazanie pečiva a pre studenú kuchyňu používame malé množstvo čerstvého masla (v prípade, že pacient nemá zvýšenú hladinu krvného cholesterolu), alebo kvalitného rastlinného margarínu. Pokrmy pripravujeme na vhodných rastlinných olejoch (repkový, olivový). Masť, oškvarky, slaninu nepoužívame. Omáčky koreníme sladkou paprikou, citrónom, zelenými bylinkami. Korenie typu bobkový list, nové korenie a podobne dávame vyvariť (malé množstvo). Zahusťuje svetlou zápražkou, múkou rozmiešanou vo vode alebo v mlieku, bešamelom.
Príkrmy – výber je pestrý. Zemiaky, ryža, cestoviny, zemiaková a žemľová knedľa, halušky.
Zelenina – vyberáme mladú kvalitnú zeleninu, neodporúča sa kapusta, kel, karfiol, brokolica ako samostatný pokrm. Pozor na naloženú kyslú zeleninu, môže spôsobiť problémy. To isté platí o paprikách.
Ovocie – povolené sú všetky druhy. Ovocie má byť dobre vyzreté, kvalitné, čerstvé. Konzumuje sa surové, či vo forme kompótov, pyré, do knedlí a taštičiek, na koláče.

Strukoviny sú pre veľkú nadúvavosť nevhodné.
Korenie – najvhodnejšia je sladká paprika a všetko zelené korenie. Ostatné korenie používame v malom množstve a riadime sa znášanlivosťou.
Bezmäsité jedlá – výber nie je obmedzený. Nepodávame ťažko stráviteľné a vyprážané pokrmy

(Šišky, vyprážaný karfiol, hubová praženica …).
Múčniky – problémy väčšinou spôsobujú čerstvé kysnuté cestá.
Pochutiny – vyhýbame sa použitiu omáčok vyrobených z rýb, ostrej horčici, octu, sójovej a worchesterskej omáčke, masoxom a ďalším dochucovadlám. Povolené je zeleninové korenie Vegi. Mlieko a mliečne výrobky tlmia sekréciu kyseliny soľnej v žalúdku a odporúča sa zaraďovať ich do jedálnička denne. Alkohol, zrnková káva, Coca Cola a ďalšie nápoje s kofeínom vhodné nie sú!
Nápoje – najvhodnejšie je pramenitá voda, minerálne vody nesýtené oxidom uhličitým, slabé čaje, mušty, džúsy, zeleninové šťavy.
Takto upravená strava vyhovuje väčšine pacientov s vredovou chorobou. Ale u mnohých potravín a pokrmov sa znášanlivosť u rôznych pacientov líšia. Často je potrebné túto diétu skĺbiť napríklad s diétou diabetickou, nízkocholesterolovou a podobne. Keď si pacient nevie rady s jedálničkom, mal by sa obrátiť na odborníka na výživu a tým je nutričný terapeut / ka.

V prípade akútnych problémov je potrebné podávať stravu šetrnejšiu, ľahko stráviteľnú. Sú to šlemové polievky (ryžová, vločková, mrkvová) či mäsové vývary bez tuku so závarkou (cestoviny, krupica, ryža). Mäso (chudé hovädzie, teľacie, biele mäsá) je najlepšie uvariť či udusiť a pripraviť z neho haši, alebo ho podať napríklad s dusenou mrkvou a zemiakovou kašou. Vhodné sú mliečne kaše a nákypy (ryžová, krupicová), cestoviny sypané tvarohom, pudingy, piškóty, biele pečivo (veka, rožky), jogurty, tvarohové syry, jablkové pyré, kompóty. Snažíme sa čo najrýchlejšie – podľa stavu pacienta – vrátiť k pestrejšej, plnohodnotnej strave.

ZDROJ: https://sk.medixa.org/strava/dieta-pri-vredovej-chorobe-zaludka-a-dvanastnika