Obezita a redukčná diéta

Napísala MUDr. Lenka Liptáková, dňa 21.12.2018, v kategórii:

Redukčná diéta je spôsob, ako sa zbaviť prebytočných kíl a bojovať s rozšírenou civilizačnou chorobou – obezitou. Obezita trápi vo vyspelých krajinách veľkú časť populácie a zásadne prispieva k vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Tieto choroby sú zodpovedné za polovicu všetkých úmrtí našej populácie. Ak chceme s obezitou bojovať pomocou redukčnej diéty, musíme sa vyhnúť častým mýtom a omylom, ktoré k vysnívanej chudej postave rozhodne nevedú.

Redukčná diéta alebo čo je to obezita
Obezita sa v posledných rokoch stala celosvetovým problémom, označuje sa ako celosvetová epidémia. Je najčastejšou chorobou metabolizmu s radom zdravotných problémov:

Obézni majú často vyšší krvný tlak.
Väčšie množstvo tukového tkaniva vedie k poruchám metabolizmu tukov (zvýšenie hladiny krvného cholesterolu a triglyceridov).
Vedie k poruchám metabolizmu sacharidov (až k vzniku diabetu druhého typu).
Tieto faktory sú podstatou vzniku chorôb srdca a ciev.
 
U obéznych dochádza častejšie k zápalom žlčníka a žlčovodov, k tvorbe žlčových kameňov, zápalom slinivky brušnej a stukovateniu pečene.
Obézne ženy majú častejšie poruchy menštruačného cyklu, problémy s otehotnením, komplikácie v tehotenstve a pri pôrode.
Medzi ďalšie komplikácie obezity patrí vyšší výskyt niektorých typov nádorového ochorenia, kožné problémy, ortopedické komplikácie (zvýšená záťaž pohybového aparátu) a ďalšie.
Závažným problémom sú psychosociálne komplikácie. Obézni často trpia depresiami, majú znížené sebavedomie. Pocit spoločenskej diskriminácie často riešia (najmä ženy) prejedaním.

 
Obezita a jej klasifikácia

Najpoužívanejším merítkom pre určenie hmotnosti je takzvaný BMI – body mass index, index telesnej hmotnosti. BMI vypočítame tak, že hmotnosť v kilogramoch delíme výškou v metroch na druhú. Výsledok porovnáme s tabuľkou:

Hmotnosť

BMI

Podváha

do 18,9

Normálna

19-24,9

Nadváha

25,29,9

Obezita

30-40

Obezita ohrozujúca život

nad  40

 

BMI nie je najpresnejším kritériom pre určenie nadváhy či obezity. Zásadné je množstvo telesného tuku. Aktívni športovci – napríklad v silových športoch – môžu mať BMI na rozhraní nadváhy a obezity a nemajú nadmerné množstvo tuku, no väčšie množstvo svalovej hmoty.

Obezita – podiel tukového tkaniva na vašej hmotnosti

Pre zmeranie tukového tkaniva sa používa rad prístrojov. Prístroje na princípe bioimpedancie (na základe rozdielu vo vodivosti tukového tkaniva a tkanív ostatných) pomerne presne zmerajú, aký podiel hmotnosti človeka predstavuje jeho tukové tkanivo. U mužov je norma do 20%, u žien do 30%. Jednoduché prístroje, ktoré sa napríklad držia oboma rukami pred telom, sú menej presné, mapujú viac hornú polovicu tela a výsledok skresľuje aj aktuálne zavodnenie organizmu. Tuk lokalizovaný v strednej časti tela sa zisťuje meraním obvodu pása. Ak je obvod pása u žien vyšší ako 80 cm a u mužov vyšší ako 94 cm, znamená to, že sa tuk hromadí v rizikovej oblasti. V prípade, že je u žien vyšší ako 88 cm a u mužov vyšší ako 102 cm, je vhodné urýchlene začať s úpravou jedálneho lístka a zmenou životného štýlu.

Redukčná diéta – najčastejšie mýty a omyly

S ,,návodmi"a ,,zaručenými" diétami ako rýchlo schudnúť sa stretávame na každom kroku. Ale ani diéta podľa najslávnejšej filmovej hviezdy, ,,delená strava" či napríklad diéta podľa krvných skupín k cieľu nevedie. Veľmi časté sú rozhodnutia ,,začnem chudnúť od nového roka", ,,musím schudnúť do leta do plaviek", ,,do svadby" a podobne. Niekoľko týždňov sa trápime niektorou z práve módnych redukčných diét a po znížení hmotnosti o niekoľko kilogramov sa vrátime k svojmu obvyklému jedálničku. Výsledkem je takzvaný ,,jo-jo efekt", to znamená že sa nám hmotnosť opäť zvýši na hmotnosť ,,štartovaciu" či dokonca vyššiu a ďalším negatívom je, že sa nám zvýši percento tuku v tele. Organizmus je po tejto skúsenosti ,,v pozore" a všetko ukladá viac ako pred našim redukčným pokusom. Pri chudnutí ide ale predovšetkým o zníženie množstva tukového tkaniva v tele!

Ako teda chudnúť zdravo, ako zvládnuť nadbytočné kilá?

Naše ciele musia byť reálne a splniteľné. Je prospešné poznať svoj bazálny, kľudový metabolizmus – množstvo energie potrebné pre zachovanie základných životných funkcií za 24 hodín. V tejto hodnote nie je zohľadnený energetický príjem potrebný pre pokrytie denných pohybových aktivít. Bazálny metabolizmus ovplyvňuje pohlavie, vek, množstvo svalovej hmoty, teplota, ochorenia, lieky. Nepresne sa dá povedať, že bazálny metabolizmus u žien je asi 6300 kJ a u mužov 7200 kJ. Príjem energie by nemal byť nikdy nižší ako 4000 kJ. Dôležité je poznať priemerný denný príjem energie. Zistíme ho zapisovaním všetkého, čo človek zje a vypije a výpočtom alebo aspoň odhadom energetickej hodnoty celodennej stravy. Pre rozumné znižovanie hmotnosti nie je dobré začať najprísnejším energeticky najnižším jedálničkom ale radšej zvýšiť pohybovú aktivitu. Ak obvyklý energetický príjem dosahuje napríklad hodnotu 10 tisíc, 12 tisíc alebo viac, zvyčajne stačí spočiatku príjem znížiť asi o jednu štvrtinu. Neskôr, keď sa redukcia zastaví, prejsť na prísnejší redukčný režim. Zásadou je neznížiť energetický príjem pod hranicu bazálneho metabolizmu.

Kritériom pre redukciu hmotnosti je nižší energetický príjem ako výdaj. Vedú k tomu dve cesty.

Zvýšenie pohybovej aktivity a tým navýšenie svalovej hmoty a zvýšenie bazálneho metabolizmu.
Rozumný redukčný režim

ZDROJ: https://sk.medixa.org/strava/obezita-a-redukcna-dieta