Žlčníková diéta

Napísala MUDr. Lenka Liptáková, dňa 28.12.2018, v kategórii:

Žlčníkovou diétou rozumieme súbor diétnych opatrení, ktoré odporúčame pacientom po prekonanom akútnom ochorení žlčníka, pacientom s chronickými ťažkosťami so žlčníkom a tiež tým, ktorí majú ťažkosti so slinivkou brušnou. Základom žlčníkovej diéty je ľahká strava chudobná na tuky …

Žlčníková diéta
Táto diéta je určená chorým s ochorením žlčníka ako chronickým, tak aj po odoznení akútneho ochorenia. Podávame ju pacientom po operácii žlčníka, pri zníženej funkcii slinivky brušnej a pri chronických ochoreniach slinivky brušnej. Pre akútne štádium týchto chorôb je určená diéta prísnejšia.

Zloženie – živiny na jeden deň:


 
Charakteristika žlčníkovej diéty
Strava je biologicky plnohodnotná, vhodná k prechodnému i dlhodobému podávaniu. Je pestrá, ľahko stráviteľná (správnym výberom potravín i technologickou úpravou). Často sa stretávame s neznášanlivosťou mlieka a v tomto prípade jeho použitie obmedzujeme alebo ho úplne vylúčime. Vhodná náhrada sú kyslomliečne výrobky (napríklad kefír, acidofilné mlieko, jogurt) alebo tvaroh. Veľký dôraz kladieme na výber a množstvo tukov. Používame malé množstvo kvalitných olejov a rastlinných margarínov (Flora, Perla, Rama …). Podľa potreby vyberáme varianty so zníženým obsahom tuku (Perla light, Flora pre activ a iné). Dôležité je dodržiavanie pravidelnosti rozdelenia jedál. Odporúča sa jesť častejšie v malých dávkach, najlepšie 5-6 x denne. Podávané jedlo nemá byť ani príliš horúce, ani príliš studené.

Žlčníková diéta – úprava pokrmov
Najvhodnejšia kuchynská úprava pokrmov je varenie, dusenie a dusenie v pare. Pečieme v alobale, teplovzdušnej rúre a v špeciálnom riade bez použitia tuku. Pokrmy zahusťujeme ,,diétnou zápražkou" (múka sa opraží nasucho a pridá sa do nej tuk), múkou rozmiešanou vo vode, mixovanou zeleninou, strúhaným zemiakom, alebo zemiakovým škrobom. Pre získanie lepšej farby šťavy obalíme mäso do hladkej múky a opečieme ho na rozpálenej panvičke alebo hrnci (vhodný riad je napríklad riad s teflónovou vrstvou) bez tuku. Zalejeme netučným vývarom alebo vodou a ďalej tepelne upravíme. tuk pridávame až do hotového pokrmu. Cesnak, cibuľa a niektoré koreniny (korenie, nové korenie, bobkový list) je možné v šťave vydusiť a potom z pokrmu odstrániť. Vyprážanie, opekanie na tuku a fritovanie nie je pre túto diétu vhodné.

Výber potravín a pokrmov pri žlčníkovej diéte
Tuky: maslo, rastlinné margaríny, oleje (repkový, olivový, slnečnicový).
Mäsá: vyberáme chudé (bravčové, hovädzie, teľacie, kura, morka, králik, rybie filé, Pangasius, kapor, pstruh).
Údeniny: len chudá šunka (kuracia, bravčová, detská) a debrecínska pečienka,
pre zmenu v malom množstve šunkovú salámu, hydinovú salámu, bravčové a kuracie jemné párky.
Vajcia: Vajcia celé či žĺtok sa povoľuje v množstve ½ ks za deň ako súčasť pokrmov, bielky sú povolené bez obmedzenia.
Mlieko a mliečne pokrmy: netučné alebo polotučné mlieko sladké aj kyslé – obsah tuku do 1,5% (ak sa znáša). Jogurt, jogurtové nápoje so zníženým množstvom tuku, netučný a polotučný tvaroh prírodný či ochutený povoleným ovocím alebo zeleninou, syry čerstvé, tvrdé, tavené do 30% tuku v sušine bez pikantnej príchute.
Obilniny: pšeničná krupica, detská krupica, pšeničná múka biela aj celozrnná, ryža, ryžová múka, vločky, kukuričná múka i krupica.
Pečivo: vodové netučné pečivo z bielej i celozrnné múky, starší biely chlieb, toastový chlieb, staršie netučné pečivo – napríklad vianočka, mazanec, detské piškóty, netučné keksy bez príchute.
Polievky: vývary zo zeleniny, obilninové, slabé mäsové. Vhodné závarky sú cestoviny, ryža, kvapkanie, strúhanie, hmlovina, zvitok, osušená žemľa.
Zelenina: vhodná je čerstvá, mrazená alebo sterilizovaná nenadúvavá do mäkka upravená. Vhodné druhy: mrkva, zeler, petržlen, mladý kaleráb, karfiol a brokolica v menšom množstve, hlávkový a ľadový šalát, čínska kapusta, čakanka. Paradajky (lúpané a bez zrniečok), paradajkový pretlak, jemný kečup. Cibuľa, cesnak a huby na vyvarenie.
Ovocie: používame mechanicky alebo tepelne upravené, vyzreté, prípadne olúpané

(Kompóty, želé, pyré, šťavy, mušty, ovocné kaše). Vhodné ovocie sú banány, jablká, marhule, broskyne. Jahody, slivky, ananás, čerešne podľa tolerancie. Citrusové ovocie radšej podávame ako šťavu. Najlepšie sa znášajú mandarínky a sladké pomaranče.
Príkrmy: všetky druhy mimo kysnutých knedlíkov. Podávame zemiaky v rôznej úprave bez tuku, ryžu, cestoviny, viedenské knedle, knedle s kypriacim práškom, halušky, zemiakové knedle či šišky.
Múčniky: pudingy, kaše, tvarohové a vanilkové krémy, žemľovka, piškótové cestá.
Korenie: zelené vňate, vývar z rasce, húb, červená paprika sladká, chren, bobkový list.
Nápoje: voda, voda so šťavou, ovocné šťavy, mušty a džúsy riedené, bylinné čaje, ovocné čaje, čierny aj zelený čaj, minerálne vody, nealkoholické pivo.

Nevhodné potraviny pri žlčníkovej diéte
Krúpy ako samostatný pokrm. Čerstvé, ešte teplé pečivo všetkého druhu. Pečivo z lístkového, lineckého, treného cesta. Tučné kysnuté cesto. Celozrnný chlieb. Tučné mlieko, smotana, šľahačka, zrejúce syry, pikantné syry, syry plesňové. Smotanové jogurty, jogurty s müsli, tučné syry, smotanové krémy. Mäsá tučné, konzervy, mäsá údené, divina, rybie konzervy (povolené len vo vlastnej šťave), tlačenka, kaviár, dary mora (krab, ustrice, langusty, chobotnice). Ovocie s kôstkami (maliny, černice, ríbezle, egreše), hrušky, ďatle, figy, orechy, mak, kokos. Alkohol – Destiláty, víno, pivo, káva s kofeínom a usadeninou (,,turek"), nápoje sýtené CO2, expreso, piccolo, teplé nápoje z automatov na lačno. Kel, hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, pór, reďkovky, zelenina naložená v octe, oleji. Kapusta, papriky, huby. Masox, bujóny, horčica, ostrý kečup, worchester, maggi, majonézy, tatárska omáčka, sójová omáčka, ostré korenie, instantné polievky a pokrmy.

Aj napriek určitým obmedzeniam môže byť jedálny lístok pre túto diétu pestrý a lákavý a hlavne môže poskytnúť potrebné množstvo jednotlivých živín aj ochranných látok.